zaterdag 14 december 2013

Kerstmenu voor thuis kerst 2013 budget kerstmenu

Wel leuk hoor al die reclames en fantastische diners voor Kerst 2013, maar voor veel mensen zit het er gewoon niet in en moet er flink bezuinigd worden.

Het belangrijkste van Kerst is het samenzijn dat wordt nog wel eens vergeten. Schaam je niet er zijn op dit moment heel veel mensen werkloos en helaas kun je dan dat 5 gangen diner echt wel vergeten.

Grijp eens terug naar vroeger en maak eens een echt Hollands kerstdiner dat ook nog eens goed te betalen is. Mijn tip ga voor een goede pan erwtensoep en stoofpeertjes met ijs / vla of yoghurt toe. Op deze manier kun je voor weinig geld veel mensen voeden en zet je ook nog wat gezonds op tafel. En echt iedereen lust dit en vooral de stoofpeertjes toe zie je niet vaak meer en zijn echt een tractatie.

Kortom een goed en gezond menu voor een beperkt budget

Erwtensoep en stoofperen
Recept erwtensoep :   10 liter lekkere soep kost ongeveer Euro 15,-

Mijn ingrediënten spliterwten, 2 rookworsten, gerookte spekjes, 700 gram schouderkarbonade, groentepakket van de Lidl, trouwens een mooi compleet pakket zelfs het laurierblaadje zit er bij.  

vlees voor erwtensoep
Doe het vlees en de spekjes in een pan met koud water hier ga je de bouillon van maken.

Groenten toevoegen aan het vlees


Snijd de groenten klein, prei, ui, wortel, selderij knol en doe bij het vlees.

Spliterwten
Voeg 2 pakken spliterwten toe, spoel ze goed af zijn soms wat stoffig. Dit is eigenlijk het meeste werk. Nu is het een kwestie van alles op een niet te hoog vuur laten trekken en een beetje geduld.

Pan vol soep Kerst 2013

Nu heb je een flinke pan vol soep, vuur niet te hoog en regelmatig roeren.

Vergeet niet de soep af te schuimen
Als de soep een poosje opstaat zal er van dat witte schuim bovenop komen, dit moet je er afscheppen om je bouillon mooi te houden. Kijk in het schaaltje er naast, gewoon met een lepel het bovenste laagje er af scheppen. Als er weer een laagje op komt weer afschuimen.

Lekkere flinke pan erwtensoep
Dit is toch een flinke pan soep, komen er wat minder mensen kun je deze soep ook heel goed invriezen en heb je een lekker maaltje erwtensoep op voorraad.

Mijn tip voor de erwtensoep: Doe er de laatste 10 minuten wat diepvries doperwtjes door voor een mooi kleuraccent en extra smaak voor je soep.

Heerlijke pan gezonde zelfgemaakte soep

Nu alleen de rookworst nog in stukjes snijden en aan de soep toevoegen. Als je wat meer of minder te besteden hebt kun je extra vlees toevoegen of juist wat minder probeer altijd wel wat vlees met bot te gebruiken voor extra smaak. Peper en zout toevoegen en misschien een bouillonblokje naar smaak.

Na ongeveer 3 uur zachtjes koken, roeren en afschuimen heb je een fantastische gezonde pan zelfgemaakte erwtensoep waar je veel monden mee kunt voeden. Goed afkoelen, ik heb de pan buiten gezet, en altijd van te voren maken. Erwtensoep is de volgende dag veel lekkerder en dikker.

Nu de stoofperen nog, zoek even voor een aanbieding ik had een kilo Giesser Wildeman stoofperen voor Euro 0,99 heb twee kilo genomen.

Benodigheden: stoofperen, wijn of bessensap, kaneel en suiker

Stoofperen, wijn ( ik had nog een fles gluhwein staan ooit gekregen niet lekker om te drinken maar wel met veel specerijen, super voor de stoofperen ) kaneel en suiker.

Peren schillen met wijn, suiker en kaneel in de pan doen en lekker zachtjes ! laten koken. Het vuur niet te hoog zetten, anders eindig je met perenprut ook lekker maar ziet er niet zo mooi uit.


Dan is het vooral een kwestie van geduld op de foto hierboven stonden de peren al 3 uur op en begonnen gaar te worden, maar nog wel bleekjes. Het huis begon wel heerlijk naar peren en kaneel te ruiken.



Hierboven het eindresultaat na 5 uur stoven had tussendoor al even met mijn moeder gebeld. Help de stoofperen willen niet rood worden. Geduld was haar advies en gewoon lekker laag laten opstaan en ja hoor gelukt. Het duurt wel lang maar dan heb je mooie rode stoofperen met een heerlijke siroop laat het vocht gerust een beetje inkoken.

Stoofperen als toetje met een beetje vla, yoghurt of ijs als je wilt is een topdessert.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten